Harmonik Formasyonlar ve Fibonanci Seviye Ölçümleri
Konsolide olan piyasalarda kendilerini sürekli tekrarlayan harmonik formasyonlara ve fibonacci seviye ölçümlerine bir göz atın.


Harmonik pattern kalıpları 1932‘de Harold McKinley Gartley tarafından tanıtılmıştır. Gartley, kendi adını verdiği ve 1935‘te “Profits in the Stock Market” kitabında ana hatlarıyla belirttiği bir kalıp yarattı .
Gartley formasyonu en eski harmonik formasyondur ve diğer tüm harmonik formasyonlar Gartley formasyonunun bir modifikasyonudur.
Geometrik fiyat hareketlerine ve Fibonacci seviyelerine dayalı finansal tablolarda doğal olarak oluşan bir tür karmaşık kalıplardır. Muhtemel geri dönüş noktalarını tespit etmekte kullanılan formasyonlardır.
Kurallara uygun şekilde hesaplamalar yapıldığında, harmonik trade, traderlerin minimum riskle yüksek olasılıklı bir geri dönüş bölgesinde işleme girmelerine olanak sağlar. Harmonik trade teknikleri, bu formasyonları ölçmek için Fibonacci aracını kullanır.
Genel olarak, tüm harmonik kalıplar fiyattaki 5 nokta ile belirlenmektedir. Bununla birlikte, her harmonik formasyonun farklı bir geometrik şekli ve Fibonacci oranı vardır. Bu noktaları X, A, B, C ve D olarak adlandırıyoruz. D’nin bir nokta olmadığını, daha ziyade, Potansiyel Ters Bölge (PRZ) olarak adlandırılan, fiyatın tersine dönme olasılığı bulunan bir bölge olduğuna dikkat etmek önemlidir.
Harmonik formasyonlar ve ölçüm değerleri